Τρίτη 12 Απριλίου 2011
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ ΦΥΛΛΟ
Ο ευκάλυπτος (Eucalyptus guniie) είναι αειθαλές δέντρο 12-15 μ. που όμως βρίσκεται και σαν θάμνος πυκνά διακλαδισμένος. Τα άνθη του ευκαλύπτου είναι λευκά, αρωματισμένα.Τα φύλλα των καινούριων κλαδιών είναι πράσινα ωχρά και των παλιών κλαδιών γκριζο-πράσινα. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος με αντιπυρετικές ιδιότητες αλλά και για αρωματικά λουτρά. Η χρήση του, είτε ως αφεψήματος, είτε ως αιθέριου ελαίου, έχει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες, είναι κυρίως αντισηπτική, μικροβιοκτόνα, απολυμαντική και βοηθητική για το αναπνευστικό σύστημα.
Τα φύλλα του ευκαλύπτου περιέχουν τανίνη, μία πικρή ουσία, μία φλαβονική χρωστική (ευκαλυπτίνη), ένα βαλσαμικό αιθέριο έλαιο, που περιέχει κυρίως κινεόλη ή ευκαλυπτόλη και μία πικρή ρητίνη
Ιστορία:
Παραδοσιακό γιατρικό των ιθαγενών της Αυστραλίας για τους πυρετούς. Στην Ελλάδα το πρώτο δένδρο φυτεύτηκε στο βοτανικό κήπο Αθηνών το 1864 και στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλο το κράτος λόγω των εξυγιαντικών του ιδιοτήτων.
Ιδιότητες:
Αντισηπτικό, αποσμητικό, αποχρεμπτικό, διεγερτικά, αντι-μικροβιακών, αντι-σπασμωδικός, αντιπυρετικό.
Οι ιδιότητες των φύλλων του ευκάλυπτου είναι αντισηπτικές και βακτηριοκτόνες και χρησιμοποιούνται κυρίως για εισπνοές των ατμών μετά από βρασμό με νερό, σε περιπτώσεις προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος, κρυολογημάτων, καταρροής, όταν θέλουμε να προκαλέσουμε υπεραιμία του πνευμονικού παρεγχύματος, σε περιπτώσεις βήχα, άσθματος, βρογχίτιδας κτλ.
Οι τανίνες στα φύλλα του ευκάλυπτου του δίνουν στυπτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να είναι ιδανικά σε αφέψημα για τη διάρροια, τη δυσεντερία και τις μικροαιμορραγίες.
Τα φύλλα σε αφέψημα είναι επίσης ισχυρό αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό, σπασμολυτικό και αντινευραλγικό.
Τα αιθέρια έλαια των διαφόρων ειδών ευκαλύπτου έχουν μικρές διαφορές στις θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά όλα είναι ισχυρά αντισηπτικά. Έτσι βοηθάνε αποτελεσματικά σε βακτηριακές και ιογενείς προσβολές. Δροσίζει το σώμα μας και βοηθά στην εξασθένηση των πυρετών.
Η χρήση του έχει αποτέλεσμα και σε συναισθηματικό επίπεδο μια και τονώνει και αναζωογονεί. Καθαρίζει και διεγείρει το μυαλό και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπνηλίας. Χρησιμοποιείται με εισπνοές, εξατμιστήρες, λουτρά, επαλείψεις ή μασάζ.
Η χρήση του αιθέριου ελαίου σε προβλήματα αναπνευστικά βοηθά στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων, γρίπης, λοιμώξεων του λαιμού, ιγμορίτιδας και πονοκεφάλων που προέρχονται από συμφόρηση. Ανακουφίζει από τον δυνατό, ξηρό βήχα, μετριάζει τη δύσπνοια του άσθματος και της βρογχίτιδας απελευθερώνοντας τη βλέννα.
Η επίδραση του ευκαλύπτου στο δέρμα είναι δροσιστική και αντισηπτική. Είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία των καλόγερων, των σπυριών, των ψειρών της κεφαλής και του απλού έρπη με επιθέματα ή επαλείψεις. Όπως είπαμε όμως έχει σημασία η σωστή αραίωση του ανάλογα με τη χρήση του.
Χρήση Αιθέριου Έλαιου: Για κομπρέσες χρησιμοποιούμε 2 ml έλαιο σε 100 ml νερού. Τις τοποθετούμε σε φλεγμονές, επώδυνες αρθρώσεις και εγκαύματα.
Σε γαργάρες διαλύουμε 5 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο σε ένα ποτήρι νερό. Αναμειγνύουμε καλά και κάνουμε γαργάρες για τις λοιμώξεις του λαιμού.
Για εντριβή θώρακα διαλύουμε 0,5-2 ml ελαίου σε 25 ml αμυγδαλέλαιο για κρυολογήματα, άσθμα και γρίπη.
Για μασάζ βάζουμε 20 σταγόνες έλαιο ευκαλύπτου και 10-20 σταγόνες έλαιο δενδρολίβανου σε 20 ml αμυγδαλέλαιο για τους πόνους των ρευματικών ή των αρθριτικών.
Το έλαιο ευκάλυπτου επίσης συνδυάζεται πολύ καλά με το έλαιο από θυμάρι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου