αρωματικά - φαρμακευτικα φυτά και βότανα

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΣΑΛΕΠΙ


Το Σαλέπι είναι ένα είδος ορχιδέας που φύεται στα βουνά των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Το ρόφημα Σαλέπι παράγεται από τους βολβούς του φυτού. Επιστημονικά ονομάζεται <όρχης ο γραπτος> και στη λαϊκή γλώσσα σερνικοβότανο. Κατά την μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός Σάτυρου, που καταδικάστηκε να γίνει φυτό επειδή βίασε μια ιέρεια στη διάρκεια των Βακχικών μυστηρίων. Ο Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην αρχαιότητα για τις ορχιδέες και τους έδωσε την ονομασία τους από το σχήμα του βολβού τους. Το σαλέπι είναι γνωστό σαν βότανο από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη. Βγαίνει από το σπόρο άγριας ορχιδέας και εικάζεται πως το πήρανε οι Μικρασιάτες μαζί τους όταν φύγανε. Το Σαλέπι φτιάχνεται από τις ρίζες ενός φυτού, γνωστού από αιώνες πριν με το όνομα Όρχις ή Σερνικοβότανο. Του απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες και πίστευαν ότι χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά.

Όμως είναι ακόμα πολλά και θαυμαστά τα οφέλη που προσφέρει το ευωδιαστό αυτό ρόφημα.

Είναι θερμαντικό, προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Εξ’ αιτίας μιας κολλώδους ουσίας που περιέχει, είναι άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, του στομάχου και των εντέρων. Ασθενείς με βαριάς μορφής δυσεντερίες, επέζησαν με μοναδική τροφή τους, επί μήνες, το Σαλέπι.

Είναι πλούσιο σε άμυλο και μεταλλικά άλατα (φώσφορο και ασβέστιο), γι’ αυτό τονώνει ολόκληρο τον οργανισμό. Πολύτιμο γι’ αυτούς που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης. Χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών (κανέλας, γαρίφαλου, πιπερόριζας), κατευνάζει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζει ευεξία και εγρήγορση και φαίνεται να εντείνονται οι τονωτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

ΤΟ ΣΑΛΕΠΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ είναι ένα έτοιμο μίγμα φυσικού Σαλεπιού, με τη ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά, φτιαγμένο με το ίδιο μεράκι και την ίδια τέχνη που το έφτιαχνε και ο παππούς μας, ο κυρ-Γιώργης ο Πολίτης και με την ίδια παλιά συνταγή που κι εκείνος την έμαθε από τον δικό του παππού.

Εσείς μπορείτε να το απολαύσετε πολύ εύκολα και γρήγορα, αν διαλύσετε καλά ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από το ευωδιαστό μίγμα, σ’ ένα μέτριο φλιτζάνι βραστό, καυτό νερό. Η πυκνότητα και η γλυκύτητα του ροφήματός σας, ίσως και η προσθήκη γάλακτος, αφήνεται στη δική σας επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου