αρωματικά - φαρμακευτικα φυτά και βότανα

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΜΥΡΤΙΛΛΟΣ


Ο μύρτιλλος, μια ποικιλία μούρου, στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη πολλών παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, όπως η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή τιμή του σακχάρου του αίματος.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας που έγινε στη Νέα Ορλεάνη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διαπίστωσαν ότι ο μύρτιλλος προσφέρει οφέλη στην υγεία μας, λόγω των υψηλών επιπέδων φυτοχημικών ουσιών που περιέχει, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες γενικώς εμπεριέχονται στα σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Από την μελέτη Women's Health Study, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έκαναν δίαιτες υψηλές σε ανθοκυανίνες είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Στα πειράματα που έγιναν σε υπέρβαρους αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν τις επιδράσεις της προσθήκης αποξηραμένης σκόνης μύρτιλλου σε διατροφικό σχήμα με λίγα ή πολλά λιπαρά.

Οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν τους παράγοντες που είναι σχετικοί με την καρδιακή νόσο όπως το συνολικό σωματικό λίπος, το κοιλιακό λίπος, τα λιπίδια του αίματος, και η ικανότητα του σώματος να διαχειριστεί τα επίπεδα του σακχάρου. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι επηρεάζονται από τον μύρτιλλο.

Μετά από 90 ημέρες, οι αρουραίοι που είχαν σιτιστεί με σκόνη μύρτιλλου είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και επιβλαβών τριγλυκεριδίων από τα πειραματόζωα της ομάδας ελέγχου που δεν σιτίστηκαν με σκόνη μύρτιλλου.

Τα τρωκτικά της ομάδας παρέμβασης είχαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και στο πως ο οργανισμός τους χρησιμοποιούσε την ινσουλίνη για να επεξεργαστεί το σάκχαρο για ενέργεια, καταστάσεις που κρατούν σε αναμονή τον διαβήτη.

Τα οφέλη της εμπλουτισμένης με μύρτιλλο διατροφής ήταν εμφανέστερα όταν συνδυάστηκαν με διατροφή χαμηλών λιπαρών, συγκριτικά με την διατροφή που περιείχε πολλά λιπαρά. Αλλά οι πλειοψηφία των πλεονεκτημάτων αυτών εξακολουθούσαν να είναι παρόντα ακόμη και με μια διατροφή δυτικού τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου