αρωματικά - φαρμακευτικα φυτά και βότανα

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ


Το λινάρι θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά το οποίο χρησίμευε για την κατασκευή των λινών υφασμάτων αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων του. Η μεγάλη σημασία αυτού του αρχαίου ιατρικού φυτού φαίνεται άλλωστε και από την λατινική του ονομασία linus usitatissimus, που σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο». Η ελαφρά γλυκιά γεύση τους σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τα αρχαία αυτά σπόρια του λιναριού μια σύγχρονη θαυματουργή τροφή η οποία δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο μας.Ο λιναρόσπορός και το λινέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άλφα λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών (όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος). Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου και είναι πλούσιος σε φυλικό οξύ, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και χαλκό. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα στο φυτοοιστρογόνο λιγνάνη η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.Αντιφλεγμονώδης Δράση

Η ισορροπία των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα ω-6 λιπαρών οξέων , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες οξειδωτικές και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, και ενδεχομένως σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου και κυρίως του λινελαίου σε α- λινολενικό οξύ μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξισορρόπηση αυτών των δύο λιπαρών οξέων και έτσι να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Για Καρδιαγγειακά νοσήματα, Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρκίνο του εντέρου.

Τα ω3 λιπαρά οξέα του λιναρόσπορου χρησιμοποιούνται επίσης από το οργανισμό για την παραγωγή ουσιών οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και επακόλουθα μείωνονται οι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής και εμφραγμάτων.

Εκτός από πολύ ωφέλιμα για την υγεία ω-3 λιπαρά οξέα που μας προσφέρει ο λιναρόσπορος δια μέσου της διατροφής, μας παρέχει και τις επίσης πολύ ευεργετικές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο λιναρόσπορο έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να προάγουν την υγεία του παχέως εντέρου. Κατά αυτόν τον τρόπο θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και του καρκίνου του παχέως εντέρου.

Κατά του καρκίνου του προστάτη

Πρόσφατες έρευνες βρήκαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε λιγνάνες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου σε άτομα με καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα σε μια κλινική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 80 άντρες βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει 30 γρ λιναρόσπορου ημερησίως μείωσαν σημαντικά έως και τελείως την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το φαινόμενο στην ικανότητα των ω 3 λιπαρών οξέων να εμποδίζουν την προσβολή υγιών κυττάρων από τα καρκινικά. Επίσης σημείωσαν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα των λιγνάνων μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Άλλα οφέλη

Ο λιναρόσπορος προάγει επίσης την σκελετική υγεία, βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και βοηθάει στην δυσκοιλιότητα

Tips

* Επειδή οι σπόροι του λιναριού είναι δύσπεπτοι λόγω του σκληρού κελύφους του καλό είναι είτε να τους αφήσετε στο νερό όλη την νύχτα ούτως ώστε να μαλακώσουν και να είναι πιο εύπεπτοι είτε να προτιμήσετε αλεύρι λιναριού.
* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον λιναρόσπορο σε σαλάτες, σε δημητριακά και σε σπιτικά ψωμιά.
* Το λινέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες και στο φαγητό σας.

Μυστικό.

* Ο λιναρόσπορος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε α-λινολενικό οξύ μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή και εξίσου θρεπτική λύση για όσους δεν τρώνε ψάρι.
* Πέντε κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου ημερησίως, μπορούν να μειώσουν την "κακή" χοληστερόλη(LDL) κατά 10% μόλις σε ένα μήνα

ΜΥΡΤΙΛΛΟΣ


Ο μύρτιλλος, μια ποικιλία μούρου, στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη πολλών παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, όπως η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή τιμή του σακχάρου του αίματος.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας που έγινε στη Νέα Ορλεάνη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διαπίστωσαν ότι ο μύρτιλλος προσφέρει οφέλη στην υγεία μας, λόγω των υψηλών επιπέδων φυτοχημικών ουσιών που περιέχει, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες γενικώς εμπεριέχονται στα σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Από την μελέτη Women's Health Study, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έκαναν δίαιτες υψηλές σε ανθοκυανίνες είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Στα πειράματα που έγιναν σε υπέρβαρους αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν τις επιδράσεις της προσθήκης αποξηραμένης σκόνης μύρτιλλου σε διατροφικό σχήμα με λίγα ή πολλά λιπαρά.

Οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν τους παράγοντες που είναι σχετικοί με την καρδιακή νόσο όπως το συνολικό σωματικό λίπος, το κοιλιακό λίπος, τα λιπίδια του αίματος, και η ικανότητα του σώματος να διαχειριστεί τα επίπεδα του σακχάρου. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι επηρεάζονται από τον μύρτιλλο.

Μετά από 90 ημέρες, οι αρουραίοι που είχαν σιτιστεί με σκόνη μύρτιλλου είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και επιβλαβών τριγλυκεριδίων από τα πειραματόζωα της ομάδας ελέγχου που δεν σιτίστηκαν με σκόνη μύρτιλλου.

Τα τρωκτικά της ομάδας παρέμβασης είχαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και στο πως ο οργανισμός τους χρησιμοποιούσε την ινσουλίνη για να επεξεργαστεί το σάκχαρο για ενέργεια, καταστάσεις που κρατούν σε αναμονή τον διαβήτη.

Τα οφέλη της εμπλουτισμένης με μύρτιλλο διατροφής ήταν εμφανέστερα όταν συνδυάστηκαν με διατροφή χαμηλών λιπαρών, συγκριτικά με την διατροφή που περιείχε πολλά λιπαρά. Αλλά οι πλειοψηφία των πλεονεκτημάτων αυτών εξακολουθούσαν να είναι παρόντα ακόμη και με μια διατροφή δυτικού τύπου.

Ράμνος


Ράμνος (Ramnus frangula, L.) οίκ.
Ραμνωδών (Ramnaceae) Κοινώς: Βουρβουλιά.

Δενδρύλλιο αρκετά κοινό στήν Ελλάδα (ορεινούς τόπους στά μεσόγεια καί στήν Κέρκυρα) μεταξύ πολλών άλλων ειδών, πού συναντώνται ομοίως στήν Ελλάδα — Έπτά είδη —.
Δίνει κόκκινους καρπούς χυμώδεις, στρογγυλούς, πού κατά την ωρίμανση τους γίνονται μαύροι: Περιέχουν τρεις σκληρούς σπόρους.Τά άνθη του είναι λευκά με 5 πέταλλα και 5 στήμονες.Χρησιμοποιείται ό φλοιός του πού συλλέγεται Όκτώβριο — Νοέμβριο καί είναι υπακτικός (σε μικρή ποσότητα) και σε μεγαλύτερες ποσότητες καθαρτικός.
Η χρήση του γίνεται μέ φαρμακευτικά παρασκευάσματα.Αλλά γίνεται καί αφέψημα.
Μετά τό βράσιμο, νά άφεθεί νά κρυώσει έπί 12 ώρες καί έπειτα νά χρησιμοποιηθεί τό βράδυ κατά τήν κατάκλιση.Η ρίζα του ράμνου περιέχει τήν «Φραγκουλίνη».
Τό είδος Ρ.ή καθαρτική (R.cathartica) πού έχει αγκάθια καί τό κοινό όνομα, λευκαγκάθι, σπυράκι, εχει καρπούς καθαρτικούς.Άλλο είδος Ράμνου είναι ό Ράμνος ό Πουρσιανός (Ramnus Purshiana).Δένδρο ξενικό (ακτές του Ειρηνικού καί στή βόρειο Αμερική).Φθάνει ώς 10 μέτρα υψος.Έχει φύλλα οδοντωτά, λεία.Άνθη κανονικά μικρά τό μέγεθος, λευκά.Κορμό μαυρο «δρύπη».Χρησιμοποιείται ό φλοιός του γνωστός μέ τό όνομα «Κασκαρά σαγκράντα».Χρησιμοποιείται ως δραστικό καθαρτικό χωρίς παρενέργειες.
Επιδρά συγχρόνως ώς χολαγωγό.Κατάλληλο φάρμακο γιά τή χρόνια δυσκοιλιότητα.
Η χρήση του γίνεται μέ σκόνη (0,25 - 0,75 γραμ.) ή με εκχύλισμα (μισό κουταλάκι του καφέ).Γίνεται διάφορα άλλα φαρμακευτικά παρασκευάσματα : Σιρόπι κλπ.
Χημικώς περιέχει: ουσία μέ τό όνομα «Κασκαρίνη» μηλικό όξύ, οξαλικό όξύ, λάδι, αίθέριο έλαιο και ρητίνη.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΦΥΚΙΑ


Τα τελευταία χρόνια η διατροφική αξία των φυκιών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων αφού φαίνεται πως μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.Υπάρχουν πάνω από δέκα χιλιάδες ποικιλίες, πολλές από τις οποίες είναι βρώσιμες. Το nori είναι ένα κόκκινο φύκι που καταναλώνεται ευρέως. Στην Ιαπωνία το νόρι χρησιμοποιείται για το τύλιγμα του σούσι, αλλά είναι γνωστό και σαν sloke στην Σκωτία και laver στην Ουαλία όπου παραδοσιακά το χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν ψωμί.Το kombu and το wakame είναι τύποι καφέ φυκιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Άπω Ανατολή για να δώσουν γεύση στις σούπες και σε άλλα φαγητά. Τα πράσινα φύκια που ευδοκιμούν στις ακτές της Μ. Βρετανίας, Ιρλανδίας και Σκανδιναβίας, μπορούν να φαγωθούν ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα σε σούπες. Άλλα φύκια που χρησιμοποιούνται στα φαγητά περιλαμβάνουν τα hijiki, wrack, dulse και Irish moss ή carrigeen.Το ασβέστιο και ο σίδηρος έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα φύκια από ότι στα επίγεια φυτά.Τα φύκια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες όπως το άγαρ, το αλγινικό οξύ και η καραγενάνη, οι οποίες δεν διασπούνται σε μεγάλο βαθμό στον πεπτικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού.Οι βιταμίνες A, C και E βρίσκονται στα φύκια σε ωφέλιμα επίπεδα και αποτελούν από τις λίγες φυτικές πηγές σε βιταμίνη Β12, έτσι είναι σημαντικό συμπλήρωμα στην διατροφή των χορτοφάγων. Επιπλέον περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λίπους, και μερικές ποικιλίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικήσ αξίας.
Στην Κινέζικη ιατρική η χρήση των φυκιών είναι διαδεδομένη εδώ και αιώνες. Οι φυτικές ίνεςτων φυκιών μπορεί να βοηθήσουν στην σωστή λειτουργία του εντέρου και επιπλέον φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Διαβάστε περισότερο: Φύκια http://www.sintagespareas.gr/simboules/diaitologos-mas-enimeronei/176-fikia#ixzz1MeO2KStm

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΚΡΑΝΙΑ


Η Κρανιά (επιστημονική ονομασία Cornus) είναι φυλλοβόλο δέντρο (και θάμνος). Είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα κράνα χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας και των εντερικών παθήσεων, λόγω της στυπτικότητας που οφείλεται στις τανίνες. Ο φλοιός οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνται σαν αντιπυρετικά .Τα κράνα χρησιμοποιούνται κατά των καρδιακών παθήσεων,κατά των κοιλοπονων ,πόνων περιόδου, στομαχικών και εντερικών διαταραχών. Ως χωνευτικό και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Εκχυλίσματα του περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (πλέον των 4 φλαβονοειδών ) ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα κατά τη περίοδο ανάπτυξης και ωρίμανσης .
Βρέθηκε να έχουν μεγάλη περιέκτικότηξτα σε Σίδηρο (Fe) σε βιταμίνη C ( 103 mg/100gFW) υψηλή περιέκτικοτητα σε ασκορβικό οξύ (48-73 mg/100g.Περισσότερες από τις φράουλες και τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια . Έχουν επίσης σημαντικές ποσότητες καροτίνη και τανίνες .
Τα κράνα περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα σε ανθοκυάνες σε σύγκριση μετα σμέουρα ,τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα